Stapels boeken in een klein kastje

Iets meer dan twee jaar geleden kocht ik een e-reader. Niet omdat ik er per se een wilde hebben, maar uit nieuwsgierigheid. En omdat ik niet vroegtijdig al een vreemdeling wilde zijn in digi-land.
Ik laadde hem op en zocht op internet naar gratis e-books – je bent Nederlander of je bent het niet. Het eerste boek dat ik erop zette was ‘Dik Trom en zijn dorpsgenoten’ van C. Joh. Kieviet. Een boek dat ik vroeger vooral zo mooi vond omdat mijn oma het in haar jonge jaren als kindermeisje had voorgelezen. Mijn gedownloade versie was de 5e druk uit 1930. Ik begreep direct de diepe wijsheid van Mattheüs 9:17.
Gelukkig bood de bibliotheek uitkomst. Een van de boeken die ik in mijn digitale boekenkast zette, was ‘Een vrouw op de vlucht voor een bericht’ van David Grossman. In een mum van tijd een boek van meer dan 600 bladzijden op een tablet van nog geen centimeter dikte.

Hoewel een e-reader daarmee natuurlijk hét medium is om stapels boeken mee op reis te nemen, ben ik er om een heel andere reden voor gevallen: er zit een lampje in. Op warme zomeravonden, als het te donker wordt om nog buiten te lezen maar het nog te aangenaam is om al naar binnen te gaan, knip je het lichtje aan en je kunt lezen tot diep in de nacht.

Heeft het papieren boek nu voor mij afgedaan?
Geenszins! Soms wil ik gewoon wat door mijn boek bladeren, teruglezen of vooruit. Dat gaat met een e-book niet zo gemakkelijk. En ik mis de sporen op het papier die me niet alleen vertellen dat ik het gelezen heb, maar me ook herinneren aan wáár ik het las en wat het me deed: resten van koekkruimels, gesmolten chocolade. Een wijnvlek, een platgedrukt vliegje dat net niet aan het omslaan van de bladzijde had weten te ontkomen. Ezelsoren, sporen van tranen misschien.
In een e-book kan de schenker op het titelblad geen boodschap achterlaten, de schrijver geen signatuur.
De e-reader is mijn handzame, lichtgewicht reisgenoot – ik zou hem niet graag missen.

Maar als ik kiezen moet? Geef mij dan maar een boek!

Dit artikel is verschenen in Kerkmozaïek, november 2016

Reageer op deze pagina

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.